Over Alex

Alex de Kock (1951) studeerde fotografie aan de  Foto Academie in Rotterdam en bij de FotoCoaches in Den Haag. Naast zijn sterk impressionistisch werk zijn de doumentaire foto's over Oost Europa een belangrijk thema in zijn werk. 

"Ik was altijd al geintereseerd in beelden, maar vond pas op latere leeftijd de ruimte om mijn werk te combineren met mijn passie voor fotografie, gedurende mijn opleiding begon ik steeds meer te ontdekken welke mogelijkheden werken achter de camera geeft."

Zijn documentair werk heeft vooral betrekking op de zwakkeren in de samenleving. Vanwege zijn achtergrond, zijn moeder werd in Oekraine geboren, is er een grote voorkeur voor Oost-Europa. In contrast tot zijn documentair werk is Alex' creatief werk themaloos. Gewoon het maken van een mooi (abstract) beeld.

"Mijn uitdaging is om een beeld te maken met mijn camera, dat er uitziet alsof het geschilderd is, zonder het gebruik van Photoshop"

Hierbij gaat Alex in tegen de huidige stromingen waarbij vervreemende beelden standaard zijn.

Hij zoekt hierbij aansluiting bij de Franse impressionisten  en voelt zich verwant met de Haagse en Amsterdamse School van het einde van de negentiende eeuw.

In tegenstelling tot bijv. Breitner, die eerst een foto nam en die omzette naar een schilderij, maakt Alex meteen het beeld in de camera.